Rajner Šitler

Rajner Šitler je protivnik Janka Tipsarevića u osmini finala Vimbldona. Veteran iz Nemačke ima 32 godine, a u karijeri je ukupno osvojio četiri profesionalne titule, od kojih tri na betonu. Od turnira je zaradio skoro šest miliona dolara, a u aprilu 2004. godine bio je 5. teniser sveta. Početkom 2003. zabeležio je najveći uspeh ikada, pošto se plasirao u finale Australijen opena. Na ostalim Gren slem takmičenjima stizao je po jednom do četvrtog kola, a ovogodišnjim rezultatom izjednačio je taj lični rekord na Vimbldonu.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 30.06.2008.

10:42

Default images

Karijeru je počeo 1996. godine, a već naredne godine napravio je pomak od preko 200 mesta na ATP listi, pošto je igrao četvrtfinale u Čenaju i Vašingtonu i trijumfovao na ’čelindžeru’ u Ekentalu.

Sličan učinak imao je i sledeće sezone, a do prvog trofeja došao je 1999. godine. U Dohi je prošao kvalifikacije, a potom trojicu tenisera iz Top 20 na putu do konačne pobede. U četvrtfinalu je pao Goran Ivanišević, zatim Sedrik Piolin i u finalu Tim Henman sa 6:4, 5:7, 6:1. Četiri od pet mečeva na tom nadmetanju Šitler je dobio u tri seta. Posle podviga u Kataru ušao je u prvih 100, a do kraj sezone je igrao finale u Čenaju i ušao u najboljih 50.

U sledeže tri godine Šitler je pružao prosečne rezultate i nikako nije uspevao da se prboije u vrh ATP liste. Osvojio je ’čelindžer’ u Ahenu, a početkom 2001. godine ispao je od Karlosa Moje u osmini finala Otvorenog prvenstva Australije. Odličan finiš sezone u Aziji doneo mu je ponovni ulazak u Top 50. To je pozicija oko koje se Šitler uvek nalazio na lestvici tih godina. Pobedio je u Šangaju (375.000 dolara), a u borbi za trofej savladao je Kratohvila sa 6:3, 6:4. Naredne sedmice je u finalu u Hong Kongu izgubio od Marsela Riosa, ali je prethodno eliminisao tadašnjeg ’broja 5’ Huana Karlosa Ferera.
Dobri rezultati u Skotsdejlu, Indijan Velsu i Minhenu doveli su Nemca u Top 30, ali zlatni period njegove karijere tek je trebalo da usledi. Godinu 2003. okončao je kao igrač iz prvih 10 i devetu godinu u nizu je poboljšao svoj krajnji godišnji rang na ATP listi. Na startu sezone je u Melburnu savladao Blejka, Nalbandijana i Rodika, ali je u finalu brzo i lako izgubio od Agasija – 6:2, 6:2, 6:1. U Indijan Velsu je ponovo izbacio Rodika i ispao u polufinalu od Guge Kuertena. Nakon četvrtog kola na Rolan Garosu ušao je u Top 10, a istim rezultatom na Vimbldonu učvrstio je poziciju u odabranom društvu. Do kraja sezone je igrao u osmini finala i na US openu, a bio je šampion u Tokiju i Lionu, mada treba napomenuti da je na tim takmičenjima imao samo jedan okršaj sa igračem iz prvih 20 (dobio Grožana u finalu Liona).

Šilter je razočarao početkom 2004. godine, pošto je u Melburnu ispao u prvoj rundi od Robina Soderlinga. Počeo je sezonu užasnim skorom 2-8, pre nego što je u Monte Karlu došao do finala i izgubio od Giljerma Korije. Pružao je sve slabije partije, do kraja godine je ispao i iz prvih 20 i nikada nije uspeo da vrati mesto u užem svetskom vrhu.

U 2005. prvi put posle osam godina nije igrao ATP finale, a za nijansu bolji bio je sledeće godine, kada je bar osvojio ’čelindžer’ u Ahenu. U 2007. nije uspeo ni da zadrži poziciju u naboljih 100 i retko kada je na ATP turu dobio dva meča u nizu. Jedini trofej osvojio je u Kuala Lumpuru (150.000 dolara), kada je u finalu pobedio Sergeja Stahovskog sa 7:6, 6:2.

Šitlerov trener je Dik Hordorf, a kao svoje omiljene udarce ističe ritern i bekhend. Najviše voli da igra na tvrdim podlogama.

Šitler i Tipsarević nikada ranije nisu igrali jedan protiv drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: